Skurna småkakor med dadlar och pistagenötter

Skurna småkakor med dadlar och pistagenötter
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Anna Nilsson
Anna Nilsson

Skurna småkakor med dadlar och pistagenötter

11 ingredienser

45 m

Småkakor fyllda med pistagenötter och dadlar.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner kakor
  • 125 g vetemjöl [2 dl]
  • 15 g strösocker [3 msk]
  • 75 g smör
  • 1 äggula
  • 100 g dadlar, hackade
  • 1 msk citron, pressad
  • 3 msk vatten
  • 50 g pistagenötter
  • 1 msk honung, flytande

Pensling

  • mjölk
  • honung, smält

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Blanda vetemjöl, socker, smör och äggula i en matberedare (låt gärna degen vila kallt ett litet tag).
  3. Koka upp dadlar, pressad citron och vatten till en kletig massa.
  4. Hacka pistagenötter, lägg undan några för dekorering.
  5. Rör ihop dadelblandningen, pistagenötter och honung. Låt svalna.
  6. Kavla ut degen till 2 plattor, ca 30x15 cm. Bred ut fyllningen på ena plattan (lämna kanterna fria). Lägg den andra plattan ovanpå, tryck lätt och se till att kanterna är stängda. Snygga till kanterna och markera ca 10 kakor.
  7. Pensla med mjölk. Grädda ca 20-25 min tills kakan fått färg.
  8. Ta ut ur ugnen, pensla med lite smält honung och strö över lite hackade pistagenötter. Skär kakorna efter markeringarna.