Smørrebrød med leverpastej

Smørrebrød med leverpastej
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Smørrebrød med leverpastej

21 ingredienser

De överdådiga smörgåsarna från det danska köket är kända över hela världen. Ett riktigt smørrebrød är en hel liten måltid. Brödet ska vara mycket tunt och får inte synas under pålägget, som på det här brödet består av leverpastej och bacon. Här får du också receptet på egen, hemlagad leverpastej efter danskt recept.

Ingredienser

portioner

Leverpastej:

  • 500 g lever från gris (eller kalv)
  • 1 rödlök
  • 1 msk smör
  • 250 g späck (skivat späck till formen)
  • 4 ansjovisfiléer (stora)
  • 4 ägg
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 msk sirap
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar, malen

Köttgelé:

  • 4 blad gelatin
  • 3 dl oxbuljong

Till smørrebrøden:

  • 4 rågbröd (tunna skivor)
  • bordsmargarin
  • 4 skivor leverpastej
  • 4 skivor bacon
  • 2 champinjoner
  • 4 msk köttgelé, hackad
  • 4 msk rostad lök
  • 4 kvistar persilja

Gör så här

  1. Leverpastej: Lägg levern i mjölk över natten. Sätt ugnen på 180°. Ta upp levern ur mjölken och skär den i bitar. Skala och hacka rödlöken. Smörfräs den finhackade löken utan att den tar färg. Skär späcket i tärningar och kör det i mixer tillsammans med leverbitarna, ansjovisen och löken till en smidig massa. Vispa samman äggen, mjölet, sirapen och grädden. Arbeta in det i levermassan. Smaksätt med salt och peppar. Stek en klick färs i en stekpanna som smakprov. Färsen ska ha ordentlig smak. Klä en 1 1/2 liters brödform med späckskivorna. Häll i smeten. Täck med ett fuktat smörpapper och grädda pastejen i vattenbad i knappt 2 timmar. Låt den kallna i formen innan den stjälps upp.
  2. Köttgelé: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp buljongen och lös gelatinet i den. Häll upp i en form och ställ kallt att stelna. Hacka sedan 4 msk av gelén.
  3. Stek baconskivorna knapriga och låt dem rinna av på hushållspapper. Skiva champinjonerna. Skär centimetertjocka skivor av pastejen. Hacka köttgelén. Bre bordsmargarin på tunna rågbrödsskivor. Lägg på pastej, bacon och champinjonskivor. Garnera med hackad köttgelé, rostad lök och persilja.