Den populära rätten shakshuka är en både enkel och riktigt god rätt!
Ingredienser
2 msk rapsolja
1 röd paprika, urkärnad och grovhackad
1 gul lök, grovhackad (medelstor)
4 klyftor vitlök, finhackade
2 tsk paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
0,5 tsk malen gurkmeja
1 krm chilipulver
0,5 g saffran
500 g hela konserverade tomater, skalade (burk eller färska)
salt
svartpeppar, nymalen
6 ägg
Servering
mynta, hackad
färsk bladpersilja, hackad
färsk koriander, hackad
Gör så här
Hetta upp oljan i en stor panna på medelvärme. Tillsätt paprika och lök. Fräs tills löken blivit genomskinlig (ca 5 minuter).
Tillsätt vitlöken och kryddorna, fräs ytterligare en minut tills det doftar.
Tillsätt tomaterna och krossa dem lätt med baksidan av en träslev. Använder du färska tomater kan det behövas ett par matskedar vatten.
Smaksätt med salt och peppar och sjud grytan i 5 minuter.
Gör sex fördjupningar i grytan och knäck ett ägg i varje fördjupning. Lägg på ett lock och fortsätt sjuda i ca 7 minuter tills äggen är som du vill ha dem.
Servering
Toppa med de färska örterna och servera ur pannan vid bordet.