Smakrika indiska kikärter

POPULÄRT
koket.se
Smakrika indiska kikärter
Foto: Tv4
Erik Videgård KK 2024
Erik Videgård KK 2024

Smakrika indiska kikärter

21 ingredienser

20 m + tid i kyl

Chana Dal är en rätt bestående av smakrika indiska kikärter. Perfekt vardagsmat att servera roti till som är en slags pannkaka.

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3 dl kikärtor, halverade (chana dal)
  • 8 dl vatten
  • 0,25 tsk malen gurkmeja
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 1 tsk salt
  • 2 dl krossade tomater
  • garam masala (till servering)

Roti

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk kondenserad mjölk
  • 2 msk smör, smält
  • 2 krm salt
  • 100 g smör, rumstempererat

Gör så här

  1. Skölj kikärtorna och blötlägg i 45 minuter.
  2. Koka upp kikärtorna i vatten med gurkmeja. Låt sjuda i 30 minuter tills bönorna är mjuka.
  3. Hetta upp oljan och fräs spiskummin tills den får fin färg.
  4. Rör ner och stek lök, vitlök och ingefära tills löken mjuknar.
  5. Blanda ner gurkmeja, chilipulver, koriander och salt. Fräs en minut.
  6. Rör ner tomaterna och låt sjuda tills de mörknar i färgen. Tillsätt kikärtorna och blanda väl.
  7. Häll upp i skålar och strö över garam masala.
  8. Servera med rotis.

Roti

  1. Arbeta ihop alla ingredienserna till degen utom 100 g smör. Arbeta ordentligt till en smidig deg.
  2. Plasta in degen och låt stå cirka 30 minuter i rumstemperatur.
  3. Dela degen i 10 bitar och låt vila i kylen över natten.
  4. Smörj en rostfri bänk eller marmorskiva. Kavla bullarna till tunna pannkakor, snåla inte med smöret.
  5. Rulla upp pannkakan till en korv och sedan till en snurra, kavla till en pannkaka igen. Låt vila i kylen i minst 30 minuter så är de lättare att kavla ut.
  6. Stek rotin i en het panna tills den är frasig och har fått fin färg. Servera dem nygräddade.