När Marianne Mörck var liten och gick på begravningar bjöds det på fika i mängder. Sju sorters kakor, vetelängder och framför allt: Småländsk ostkaka me hjortronsylt. Följ med Marianne på ett underbart matminne.
Värm nästan all mjölk till fingervarmt i en stor gryta, men spara några deciliter.
Vispa samman återstående mjölk med ostlöpe och vetemjöl. Vispa ner blandningen i den fingervarma mjölken och låt stå och separera, minst 45 minuter.
Rör igenom med en slev. Ta upp några slevar i taget och lägg i finmaskig sil. Pressa ut vasslen (som med fördel fryses in i plastpåsar och används vid framtida brödbak) och lägg den torra, gryniga ostmassan i separat bunke.
Smula sönder ostmassan och vispa samman med ägg, socker, mandel och vispgrädde.
Häll upp massan i en smord form och grädda på 175 grader i 1,5 – 2 timmar. Låt ostkakan svalna till ljummen före servering. Om ostkakan ska serveras på begravningskaffe kan formen prydas av ett svart eller vitt sidenband.