Småländsk skogstårta med lingon, blåbär och granskott

Småländsk skogstårta med lingon, blåbär och granskott
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Anna Nilsson
Anna Nilsson

Småländsk skogstårta med lingon, blåbär och granskott

24 ingredienser

Tvåvåningstårta med ljusa bottnar, lingonsmörkräm och blåbärsmousse.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Farmors egen botten

  • 10 ägg
  • 450 g strösocker [5 dl]
  • 1 dl vatten, varmt
  • 300 g vetemjöl [5 dl]
  • 80 g potatismjöl [1 dl]
  • 2 tsk bakpulver

Pias smörkräm

  • 6 äggvitor
  • 315 g strösocker [3,5 dl]
  • 315 g smör, rumstempererat
  • ca 2 msk citron, färskpressad

Blåbärsmousse

  • 2 gelatinblad
  • 200 g svenska blåbär
  • 20 g strösocker [1,5 msk]
  • 0,5 msk citron, saft
  • 2 dl grädde

Lingonsmörkräm

  • 75 g smör
  • 100 g florsocker [1,6 dl]
  • 1 äggula
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1,25 dl rårörda lingon

Montering

  • 1 dl granskottssylt (eller annan syrlig sylt)
  • färska lingon
  • färska blåbär
  • granskott

Gör så här

Farmors botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Smörj två bakplåtspapper med smör, lägg i två långpannor.
  3. Vispa ägg, socker och vatten vitt och poröst (använd gärna glasskål).
  4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta mjölblandningen och vänd ner i äggfluffet.
  5. Fördela smeten i de två långpannorna. Grädda mitt i ugnen i 15 min

Pias smörkräm

  1. Häll äggvita och socker i en glasskål eller rostfri bunke. Sätt skålen i ett vattenbad och värm till 60-70 grader. Vispa hela tiden så att äggvitan inte koagulerar.
  2. Så fort marängsmeten nått önskad temperatur, ta bort skålen från värmen och vispa på medelhastighet tills marängen är styv och har svalnat.
  3. Tillsätt det mjuka smöret långsamt. När allt smör är iblandat, vispa till smörkrämen är lätt och luftig. Smaka av med citronsaft. Ställ smörkrämen kallt.

Blåbärsmousse

  1. Lägg gelatinbladen i blöt.
  2. Koka blåbär och socker. Tillsätt citronsaft och rör ner gelatinbladen. Blanda ordentligt och låt svalna.
  3. Vispa grädden luftig men inte för hård. Blanda grädde med blåbärsblandningen. Ställ kallt.

Lingonsmörkräm

  1. Rör smör, florsocker, äggula och vaniljpulver till en luftig smet. Rör ner lingonen i smörkrämen. Ställ åt sidan.

Montering

  1. Skär till 3 stycken större bottnar (ca 15x15 cm) och 3 stycken mindre bottnar (ca 10x10 cm).
  2. Lägg en av de större bottnarna på en tårtbricka. Bred ut drygt hälften av sylten på första botten. Spritsa en tunn ram med Pias smörkräm längs med kanten och fyll upp med ca två tredjedelar av lingonsmörkrämen ovanpå sylten men innanför ramen.
  3. Lägg på nästa botten och spritsa en ram med Pias smörkräm längs med kanten och fyll upp med två tredjedelar av blåbärsmoussen på bottnen innanför ramen. Lägg en till botten på blåbärsmoussen. Ställ kallt så att moussen stelnar ordentligt.
  4. Lägg en av de mindre bottnarna på en tårtbricka och gör likadant med de små bottnarna med resterande ingredienser. När du är klar ska du ha två likadana tårtor fast i olika storlek.
  5. Klä in båda tårtorna med Pias smörkräm. Stick in stödpinnar i mitten av den största tårtan och klipp av pinnarna i höjd med tårtan (viktigt att alla pinnar är lika långa annars hamnar våning två på sned). Placera den lilla tårtan ovanpå den stora och dekorera med färska lingon, blåbär och granskott (om det är säsong för det).