Smälta socker - så kokar du karamell

Smälta socker - så kokar du karamell

Få till en perfekt gyllenbrun karamell med konditor Elisabeth Johanssons steg för steg-guide. Perfekt att använda till att kandera nötter.
koket.se
Smälta socker - så kokar du karamell

Spela klippet och se Elisabeth Johansson koka en perfekt karamell.

Att koka karamell är enkelt - bara strösocker behövs. Men ibland händer det att sockret kristalliserar sig och det istället för att bli en jämn och fin karamell blir hårda klumpar av socker.

Recept på karamell
20-30 g vatten
170 g strösocker
ev 100-150 g nötter

Gör så här:

  1. Häll strösocker i en panna. Häll på vatten. Att tillsätta lite vatten i början tillsammans med sockret gör att värmen fördelas över hela pannan och att du får en mer jämn kokning på karamellen.
  2. Koka på hög värme så att karamellen kokar upp snabbt. Då undviker man det som på konditorspråk kallas ”dött socker” och att sockret knyter sig.
  3. Använd gärna ett lock för att undvika att sockret knyter sig. Har du inget lock, doppa en pensel i kallt vatten och pensla längs med pannans kanter medan karamellen kokar.
  4. Tänk på att sockret fortsätter koka efter att du har tagit bort pannan från värmen. Vill du stoppa kokningen kan du doppa pannans botten i iskallt vatten.