Smashburger med karamelliserad lök och tryffelmajo

Smashburger med karamelliserad lök och tryffelmajo
Foto: Freddy Billqvist
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Smashburger med karamelliserad lök och tryffelmajo

18 ingredienser

Burgaren som har allt man kan önska sig och mer därtill.

Ingredienser

portioner
  • 800 g högrevsfärs (eller nötfärs)
  • 150 g gruyèreost
  • 4 hamburgerbröd
  • 4 asiagurka (alt vanlig inlagd gurka)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Karamelliserad lök

  • 3 gula lökar
  • 30 g smör
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk ljust muscovadosocker

Tryffelmajo

  • 1 ägg
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 3 dl neutral rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar, nymalen
  • tryffelolja (ett par droppar av bra kvalitet, max 1 krm)

Gör så här

Tryffelmajonnäs

  1. Knäck ägget i en hög mixerkanna som tillhör stavmixern. Tillsätt vinäger och senap och häll försiktigt ner olja i kannan utan att röra om.
  2. Sänk ner stavmixern i kannan och mixa till en slät och tjock majonnäs. Smaka av med salt, peppar och lite tryffelolja.

Karamelliserad lök

  1. Skär löken i klyftor, smält smöret i en stekpanna och stek löken på medelvärme.
  2. Häll i vattnet och låt allt koka in.
  3. När det börjar bli lite torrt i pannan, ha i vinäger och socker – låt det bli karamelliserat.

Burgare

  1. Låt grillen bli varm med gasol eller träkol, här använder vi en stekpanna på gallret! Under tiden gör du löken och majonnäsen.
  2. Forma åtta bollar av köttet. Sätt en stekpanna på grillen och låt den bli riktigt varm.
  3. Lägg två bollar i stekpannan och smasha till ordentligt. Låt dem grillas ca 3 minuter på varje sida, salta och peppra samt lägg på en tjock skiva ost. Lägg burgarna på ett fat och varmhåll tills alla är stekta.
  4. Lägg ihop din burgare med bröd, lök, majonnäs och gurka.