Hacka ner örterna något. Skär löken i grova bitar. Mixa levern i en matberedare med vitlök, örter och lök till en slät puré.
Skär ner fläsket i fina tärningar.
Blanda färsen med leverpurén, pistage, tranbär, fläsk, grädde och portvin. Salta och peppra.
Provstek lite för att se om det behövs någon mer smaksättning.
Montering
Kavla ut smördegen något. Smöra en avlång brödform och fodra den med smördeg, skär bort överflödet.
Fyll formen med färs. Skär ut ett lock av smördeg nr 2 och skär ut två skorstenshål med en lämplig stans. Lägg över locket. Tryck ihop locket med kanterna. Skär fina mönster av resterande smördeg.
Vispa upp ägget och pensla locket. Dekorera med smördeg i form av tex utskurna blad och blommor i smördeg.
Skär en remsa bakplåtspapper och gör "skorstenar" (cylindrar) så att de passar i hålen. Grädda i ca 45-60 minuter på 160 grader till en innertemperatur på 68 grader, så den får fin färg.
Låt svalna.
Lägg gelatin i blöt och smält det sedan i varm kycklingbuljong. Häll buljongen genom skorstenarna tills formen fylls upp.
Placera i kylskåpet i minst 1 timme, gärna över natten. Den ska sätta sig.