Smördegsinbakad lax med färskost och spenat

POPULÄRT
koket.se
Smördegsinbakad lax med färskost och spenat
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Smördegsinbakad lax med färskost och spenat

18 ingredienser

50 min

En fantastisk festmiddag med laxfilé inbakad i spröd smördeg med krämig färskost och smörstekt spenat och lök. Perfekt bjudrätt som du kan förbereda i god tid och grädda precis innan servering. Bjud tillsammans med en kall örtsås och gärna en god grönsallad.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 500 g laxfilé (i bit)
  • 1 förp smördeg (kyld)
  • 1 purjolök
  • 120 g babyspenat
  • 200 g färskost (med vitlök och örter)
  • 1 ägg, att pensla med
  • 1 msk sesamfrön
  • smör, till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Kall örtsås

  • 3 dl crème fraîche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk färsk dill, finhackad
  • 1 msk färsk gräslök, finskuren
  • 2-3 msk färsk persilja, finhackad
  • citron, färskpressad (några droppar)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Putsa laxfilén och skär bort eventuellt skinn. Salta och peppra fisken runtom.
  3. Ansa purjolöken och strimla den fint. Fräs den mjuk utan att den tar färg i smör i en stekpanna. Tillsätt babyspenaten och låt den fräsa med tills den sjunkit ihop. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  4. Rulla ut smördegen och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt.
  5. Bred på färskosten på halva delen längs med långsidan, lämna ca 1 cm i ytterkant utan färskost. Lägg purjolök- och spenatröran på färskosten. Lägg laxen ovanpå och vik över smördegen. Nyp ihop smördegens kanter, använd gärna en gaffel för att försluta.
  6. Vispa upp ägget och pensla smördegen med ägget. Strö över sesamfröna.
  7. Tillaga i ugnen ca 25 minuter.
  8. Rör ihop alla ingredienser till örtsåsen. Smaka av med citron, salt och peppar.
  9. Servera den smördegsinbakade laxen med örtsåsen och gärna en god sallad till.