Smörgåstårta à la Catarina

Smörgåstårta à la Catarina
Foto: Catarina König
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Smörgåstårta à la Catarina

28 ingredienser

Riktigt god smörgåstårta med varmrökt lax, ägg och skagenröra. Perfekt för fest, examen, dop, bröllop och födelsedagar.

Tips! En smörgåstårta är oftast godast dagen efter. Så vill man förbereda den dagen innan så går det alldeles utmärkt. (Nästan bättre). Dock är då tipset att bara avsluta tårtan med överdraget och låta den stå i kylen över natten och sedan dekorera samma dag som servering. Då håller sig garnityren fräsch och fin också. Stort lycka till med din smörgåstårta! /Catarina

Ingredienser

portioner bitar
  • 12 skivor landgångsbröd

Skagen

  • 280 g räkor, skalade
  • 1 dl lätt crème fraîche
  • 2 msk majonnäs
  • 3-4 droppar citron
  • 1 rödlök, finhackad
  • 0,5 msk dill, finhackad
  • salt
  • svartpeppar

Varmrökt laxröra

  • 220-250 g varmrökt lax
  • 2 msk majonnäs
  • 3-4 msk lätt crème fraîche
  • 0,5 krm salt

Äggröra

  • 5 ägg, kokta och finhackade
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 1 msk majonnäs
  • 1-2 tsk kaviar
  • 1 tsk gräslök, fint hackad

Överdrag

  • 5 dl crème fraîche (34 % viktigt att det är 34 % då den går att vispa tjock)
  • 1 msk färsk pepparrot
  • 0,5-1 krm citron, zest
  • 100 g färskost
  • salt (efter smak)

Tårtdekoration

  • 3-4 gröna sparrisar, tunt skivade på längden
  • 50 g ärtskott
  • 6-8 skivor gravad lax (eller rökt lax, formade till rosor)
  • 2-3 kvistar färsk basilika
  • färsk dill

Gör så här

  1. Börja med att skära bort alla kanter på bröden.

Skagenröra

  1. Hacka räkorna till lite mindre delar och finhacka rödlöken. Blanda samman med majonnäs, och crème fraiche. Vänd ner fint hackad dill och smaka upp med citronsaft, salt och peppar.

Laxröra

  1. Blanda samman den varmrökta laxen med majonnäs och crème fraiche. Den rökiga laxen ger så pass mycket smak att man knappt behöver krydda upp. Men smaka av och sätt din prägel.

Äggröra

  1. Koka äggen hårdkokta. Ca 10 min. Låt dem svalna helt. (Häll av vattnet och fyll på med kallt).
  2. Skala och finhacka äggen. Rör ihop ägghack, majonnäs, crème fraiche, kaviar och finhackad gräslök. Ibland skiljer sig storleken på äggen och då får man eventuellt tillsätta mer el mindre mängd crème fraiche och majonnäs. Nu är fyllningarna klara.

Montering

  1. Lägg ut tre landgångsskivor på fatet du tänker servera på.
  2. Börja bre ut första lagret. Jag börjar med laxröran. Lägg sedan på nästa lager bröd. Men lägg bröden tvärs över dem första bröden du lade ut i botten, alltså inte längs med på samma sätt. Detta för att få en med hållbar smörgåstårta.
  3. Bre på nästa lager, jag brukar ha äggröran i mitten för att få fina färgväxlingar när man skär i tårtan.
  4. På med ett ytterligare brödlager, (lägg dessa tvärs över dem bröden du lade ut sist, man tänker omlott). Bred ut det sista lagret fyllning, skagenröra. Avsluta sedan med det sista omgången landgångsbröd.
  5. Känn på tårtan så att den är jämn och fin. Ojämnheter går att fixa till med hjälp av händerna. Ställ in i kylen medans du gör i ordning överdraget.

Överdrag

  1. Mät upp crème fraiche, pepparrot och citronzest i en bunke. Vispa kraftigt med elvisp tills det tjocknar. Tillsätt färskost och salta efter smak. Vispa samman tills det blir en fast fin kräm/frosting.

Klä smörgåstårtan

  1. Klä in smörgåstårtan med det härliga överdraget. Jag använder mig utav en tårtpalett som hjälper till att forma krämen snyggt. När tårtan är helt täckt utav överdraget, sätt in i kylen igen ca 20 min. Gör under tiden dekorationen till smörgåstårtan.

Dekoration

  1. Skär bort nedersta delen på sparrisen. Det räcker att sparrisen är ca 10-15 cm hög. Skiva den sedan tunt på längden med en vass kniv. Forma små rosor av laxen genom att dela en skiva i 2 delar, sedan rulla ihop dem till rosor.
  2. Ta ut smörgåstårtan från kylskåpet och börja dekorera. Ställ sparrisen upp längs kanterna lite utspritt runt hela tårtan. Sätt dit ärtskott i mellanrummen, snåla inte. Det fastnar lätt och kladdar inte så, låt fantasin flöda och laborera utseende.
  3. Sätt laxrosorna uppe på tårtan och lägg ut ärtskotten som om det vore växten mellan rosorna. Bygg upp tårtans utseende som en slingrande rosväxt. Bredvid laxrosorna är det snyggt att lägga basilikablad då dem ser ut som de gröna bladen under en ros. När tårtan är klar sätt in den i kylskåpet fram till servering.