Smörhöna med fikon och konjaksglasyr

Smörhöna
Foto: TV4
Anna Nilsson
Anna Nilsson

Smörhöna med fikon och konjaksglasyr

20 ingredienser

ca 1 30 h

Vetebullar med fikon och konjak- och chokladglasyr.

Tips! I det här receptet används en tredjedel av grunddegen. Använd gärna resten av degen till Axelinabullar med rabarber och smörkräm och Mammas kokta kringlor.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Grunddeg

  • 50 g jäst
  • 3,75 dl mjölk
  • 900 g vetemjöl special [15 dl]
  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 2 ägg
  • salt

Smörhöna

  • 0,33 grunddeg
  • 150 g torkade fikon
  • 50 g sötmandel
  • 1-1,5 dl vatten
  • 50 g honung
  • 25 g smör
  • 0,5 ägg, till pensling
  • sötmandel, flagad, till dekoration

Konjaksglasyr

  • 150 g vispgrädde [1,5 dl]
  • 200 g mörk choklad
  • 25 g smör, mjukt
  • 2 msk rörsocker
  • 2 msk konjak (ev. något mer)

Gör så här

Grunddeg

  1. Värm mjölken fingervarm, 37 grader, och rör ut jästen i lite av mjölken. Slå på resten av mjölken.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen i köksmaskin i ca 10 minuter.
  3. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.

Smörhöna

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Finhacka fikonen och mandeln.
  3. Koka upp fikon, vatten, honung, mandel och smör. Låt koka ett par minuter. Häll över blandningen i en kall skål för att svalna.
  4. Kavla under tiden ut en tredje del av grunddegen. Bred fyllningen på degen och vik ihop degen. Skär fina avlånga remsor och snurra ihop varje remsa till en knut.
  5. Lägg knutarna på ett bakplåtspapper. Låt knutarna jäsa ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö över lite flagad mandel.
  6. Baka mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på ett galler.

Konjaksglasyr

  1. Koka upp grädden och hacka under tiden chokladen. Rör ner chokladen i den heta grädden tills den smält ordentligt.
  2. Klicka ner smör i chokladblandningen och rör tills det blivit en slät kräm. Smaka av med rörsocker och konjak.
  3. Ringla konjaksglasyren över smörhönorna när de svalnat.