Smörkransar

koket.se
Smörkransar
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Smörkransar

7 ingredienser

1,5 h

Små kransar som doppas i hackad mandel och pärlsocker.

Se Birgitta Rasmusson laga receptet

logo

Ingredienser

  • 200 g vetemjöl
  • 200 g smör, kallt
  • 2 msk vatten, kallt
  • 2 msk vispgrädde
  • 1 ägg
  • sötmandel, hackad
  • pärlsocker

Gör så här

  1. Lägg mjölet i en hög på bakbordet.
  2. Hacka in smöret med en kniv tills du har en grynig massa.
  3. Tillsätt vatten och grädde. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Låt degen vila kallt ca en timme.
  5. Kavla ut degen 0,5 cm tjock på mjölat bord.
  6. Ta ut kakor med runt mått med hål i mitten. Om du inte har kransformat mått, använd t.ex. en
  7. äppelpipa för att göra hålet i mitten.
  8. Vispa ägget.
  9. Blanda pärlsocker och hackad mandel på ett fat.
  10. Pensla kakorna med uppvispat ägg och vänd dem i mandelblandningen.
  11. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca sex min.