Ljuvlig dessert med ett vackert äpple serverat på en bädd av mjuk sojamaräng toppad med en smörig lönnsirap, krispigt bovete och en fräsch mjölksorbet.
Koka mjölken med sockret i en stor kastrull på låg värme tills den reducerat till 600 g. Vispa emellanåt. Häll i kondenserad mjölk och ytterligare 60 g mjölk. Kyl ned och kör i glassmaskin. Ställ den färdiga glassen i frys.
Svarva äpplen på en grönsakssvarv till långa band. Rulla ihop till originalformen av äpplet och dela äpplet på ”ekvatorn”. Lägg äppelrullarna i en ugnsfast form och skiva över 50 g smör. Strö över 50 g strösocker. Baka i ugnen ca 20 minuter, 175 grader.
Bryn 50 g smör i en kastrull under vispning till gyllenbrunt och nötdoftande. Slå över smöret i en kall kastrull för att avbryta upphettningen. Häll lönnsirapen i det brynta smöret.
Koka upp vatten, soja och strösocker i en kastrull. När sojasockret når 110 grader, börja vispa äggvitan till hård maräng i en bunke med elvisp. Ta av sockret från spisen när sockret når 121 grader.
Slå det kokande sockret över marängen under vispning. Vispa vidare tills marängen svalnat något.
Spritsa eller klicka ut lite sojamaräng i tallrikar, strö över rostat bovete. Lägg på det varma äpplet med hjälp av en stekspade. Skeda varmt brynt lönnsirapssmör över äpplet. Servera glassen till.