Smörstekt abborre med grillad nässelsås

Filip Fasten

Smörstekt abborre med grillad nässelsås

23 ingredienser

30 m

Smörstekt abborre med grillad nässelsås, grön sparris och potatis samt stekta rapsskott. Hur gott och somrigt låter inte det? En perfekt rätt att njuta av till helgen!

Ingredienser

portioner

Abborre

  • 2 dl vetemjöl
  • 4 abborrfiléer, stora skinnade filéer
  • salt
  • 30 g smör
  • 1 msk olja
  • rapsskott
  • citronsaft

Grillad nässelsås

  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • olja
  • 3 dl vitt vin
  • 2 lagerblad
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 dl grädde
  • 2 dl fiskfond
  • 500 g nässlor
  • 10 g ansjovis
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 100 g smör
  • salt
  • citronsaft
  • 300 g potatis, kokt
  • 1 knippe grön sparris, blancherad och nerkyld

Gör så här

Abborre

  1. Rosta mjölet gyllenbrunt i en torr stekpanna, låt sedan svalna på en plåt.
  2. Byxa abborren, salta och vänd i mjölet.
  3. Hetta upp en stekpanna och addera smör och olja.
  4. När smöret tystnar så lägg ner abborren i pannan och stek gyllenbrun på ena sidan.
  5. Vänd aborren och lägg samtidigt ner rapsskott vid sidan om i pannan. Stek fisken gyllenbrun även på denna sidan.
  6. Addera några droppar citron i slutet.

Grillad nässelsås

  1. Starta grillen.
  2. Skiva lök, vitlök och svetta i en kastrull med lite olja.
  3. Tillsätt vitt vin, lagerblad, vitpeppar och koka ner till hälften av vätskan återstår.
  4. Häll grädden i en kastrull och reducera ner under vispning till hälften återstår.
  5. Tillsätt grädde och fiskfonden i kastrullen med löken och koka ihop i några minuter.
  6. Rensa och skölj nässlorna i kallt vatten. Låt dem sedan rinna av på papper.
  7. Med hjälp av en metallsil eller durkslag grillar du nässlorna tills dem är mjuka över grillen.
  8. Lägg de grillade nässlorna, ansjovis och muskotnöt i såsen och mixa slät. Sila sedan genom en sil.
  9. Använd en stavmixer och mixa stötvis ner smöret. Smaka av med salt och några droppar citron.
  10. Grilla den kokta potatisen och sparrisen. Skär dem sedan i små bitar och vänd även ner dessa i såsen.