Smörstekt gösfilé med ansjovissmör

Smörstekt gösfilé med ansjovissmör
Foto: TV4

Smörstekt gösfilé med ansjovissmör

Av: Bo - Södertälje

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

55 m

Gösfilé som steks i mycket smör och serveras med stomp av jordärtskocka och mandelpotatis samt smörkokt tomat och purjolök.

Dryckestips: Zinfandel

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 plommontomater
  • 20 cm lång purjolök
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1 msk smör
  • 4 gösfiléer (à 100 g)
  • 500 g mandelpotatis
  • 250 g jordärtskocka
  • 150 g smör
  • 7 ansjovisfiléer
  • 2 msk kapris
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • 4 msk smör
  • 8 små salladsblad

Gör så här

  1. Finhacka ansjovisen, krossa kaprisen och rör ned i 100 g rumsvarmt smör, rulla in i folie samt sätt in smöret i kylskåpet.
  2. Skala potatis och skockor och skär dem i små tärningar. Lägg i varsin kastrull eftersom skockorna behöver längre koktid, koka tills båda blir mjuka. Lägg allt i samma kastrull, tillsätt finhackad bladpersilja och 4 msk smör, rör om ordentligt eller använd stomp.
  3. Skär tomater i tärningar och purjolök i tunna skivor, tillsätt 1 msk smör i en såskastrull och låt det sjuda innan tomat och purjolök och chili rörs ned. Värm på svag värme tills blandningen sjunkit ihop.
  4. Stek gösfiléerna i rikligt med smör i ca 2-3 min på varje sida i svag värme.
  5. Lägg upp fisken på en tallrik, bryn 5 msk smör och häll över samt garnera med salladsblad, lägg en skiva ansjovissmör ovanpå gösen.
  6. Fyll en stansring med stompen garnera med lite persilja och lägg upp stomp och tomatblandningen bredvid den goda gösen.