Smörstekt rödspätta med salsa på tomat och rabarber

David lundqvist

Smörstekt rödspätta med salsa på tomat och rabarber

19 ingredienser

30 m

Smörstekt spätta serverad med vårlök, citronjuice, flingsalt och en smakrik salsa på rabarber och tomat. En riktigt god och lättlagad rätt som passar alla dagar i veckan!

Ingredienser

portioner

Spätta

  • 6 rödspättor, klippta fenor, urblodad och skårad
  • 2 tsk salt
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 dl rapsolja
  • 200 g smör
  • 50 g salladslök, strimlad
  • 2 tsk citronsaft
  • flingsalt

Salsa

  • 100 g rabarber, skalad och skuren i små bitar
  • 200 g svenska tomater, sköljda och skurna i små bitar
  • 50 g rödlök, finskuren
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • 1 jalapeño, urkärnad och fintärnad
  • 1 klyfta vitlök, skalad och finskuren
  • 1 msk basilika, hackad
  • salt
  • strösocker
  • peppar

Gör så här

Spätta

  1. Salta och pudra fisken med mjöl.
  2. Värm en stekpanna på hög värme med rapsolja. Bryn fisken på skinnsidan tills gyllene.
  3. Tillsätt smöret och bryn tills fisken nästan är tillagad, ca 4 minuter. Vänd och fortsätt bryn tills köttet släpper från benen ca 4 minuter. Ös med smöret tills fisken når 46 grader i kärntemperatur.
  4. Lyft fisken och lägg på serveringsfat, ös med smöret och dressa med vårlök, citronjuice och flingsalt. Servera med salsan nedan.

Salsa

  1. Skölj och skär alla grönsaker i bitar. Blanda samman alla ingredienserna. Smaka av med salt, socker och nymalen svartpeppar.