Smörstekt spätta serverad med vårlök, citronjuice, flingsalt och en smakrik salsa på rabarber och tomat. En riktigt god och lättlagad rätt som passar alla dagar i veckan!
200 g svenska tomater, sköljda och skurna i små bitar
50 g rödlök, finskuren
3 msk olivolja
2 msk citronsaft
1 jalapeño, urkärnad och fintärnad
1 klyfta vitlök, skalad och finskuren
1 msk basilika, hackad
salt
strösocker
peppar
Gör så här
Spätta
Salta och pudra fisken med mjöl.
Värm en stekpanna på hög värme med rapsolja. Bryn fisken på skinnsidan tills gyllene.
Tillsätt smöret och bryn tills fisken nästan är tillagad, ca 4 minuter. Vänd och fortsätt bryn tills köttet släpper från benen ca 4 minuter. Ös med smöret tills fisken når 46 grader i kärntemperatur.
Lyft fisken och lägg på serveringsfat, ös med smöret och dressa med vårlök, citronjuice och flingsalt. Servera med salsan nedan.
Salsa
Skölj och skär alla grönsaker i bitar. Blanda samman alla ingredienserna. Smaka av med salt, socker och nymalen svartpeppar.