Den här desserten är garanterad succé vid dessert! Rätten monteras i ringar eller egna ”rör” av overheadfilm. När gästen lyfter ringen då rinner krämen ner på tallriken som ett vulkanutbrott. / Klas
2 dl blandade bär, smultron, jordgubbar i bitar eller blåbär
2 dl maräng, brutna i bitar
2 dl mjölk
0,5 vaniljstång, urskrapad
2 äggulor
1,5 msk strösocker
2 tsk majsstärkelse
1 dl grädde, lättvispad
Garnering
örter, smultronblommor och smultronblad
Gör så här
Koka ihop rabarbern med socker och vatten till en kompott. Koka den så lite som möjligt, så det blir lite tugg i rabarbern. Men fortfarande vara tillagad. Justera eventuellt med lite extra socker.
Koka upp mjölk och vaniljstång.
Vispa ihop äggula, socker och majsstärkelse.
Slå mjölken över äggvispet och vispa ihop.
Värm mjölk- och äggvispet på spisen tills det bubblar och tjocknar rejält.
Slå över vaniljkrämen i bunke och kyl, sätt gärna en plastfilm på ytan så den inte blir en hinna
Vid servering
Rör ordentligt i vaniljkrämen, så den blir helt slät. Den går även bra att mixa med stavmixer snabbt. Den skall vara glansig och jämn.
Vänd ner den vispade grädden i krämen.
Förvara i kylen. Krämen håller konsistensen ca 8 timmar.
Ta 4 st rundlar, ca 8 cm x cm eller overheadfilm, som klipps och tejpas till rundlar och ställ direkt på tallriken som du ska servera ifrån
Bottna med marängsmulen, sedan rabarberkompott och bär, spara gärna några bär till garnering.
Skeda ner vaniljkrämen upp till kanten av ringen. Dekorera ringen med bären, blommor och blad
Ställ fram desserten framför gästerna och lyft ringarna! Då rinner krämen ner på tallriken som ett vulkanutbrott. Garanterad succé!