Snabb bolognese

koket.se
Snabb bolognese
Foto: Alia Serban

Snabb bolognese

14 ingredienser

20 m

"Bolognese behöver nog ingen förklaring, den här versionen är en snabb vardagsfavorit. Ha i mer morot och selleri om du vill det, detsamma med vitlök. Personligen tycker jag att den här bollon gör sig bäst utan för mycket vitlök. Kom ihåg att spara skal och blast från grönsakerna i frysen och ha ner dem i en buljong." /Oliver Ingrosso

Oliver Ingrossos recept saknar mängder - i italiensk matlagning betyder quanto basta ungefär så mycket som behövs. Så mycket du vill. Det som är tillräckligt för dig. Med de ledorden vill Oliver lära dig sina bästa tekniker och metoder för att laga fantastiskt god italiensk mat, utan att fokusera på exakta teskedar salt och minutanvisningar.

Quanto basta - omslag

Receptet är ur boken Quanto basta

Italienska favoriter och familjerecept av Oliver Ingrosso

Se Oliver Ingrosso laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • stjälkselleri
  • morot
  • gul lök
  • olivolja
  • vitlök
  • nötfärs
  • salt
  • svartpeppar
  • tomatpuré
  • lagerblad
  • pasta (gärna färska fettuccini)
  • färsk persilja
  • färsk basilika
  • parmesanost (eller pecorino)

Gör så här

  1. Skölj sellerin och skär bort roten och blasten. Skala morötterna och löken.
  2. Gör en soffritto genom att finhacka selleri, morot och lök.
  3. Jag brukar ha 25 procent selleri, 25 procent morot och 50 procent gul lök.
  4. Hetta upp olivolja i en stor panna. Stek selleri och morot tills de börjar mjukna lite.
  5. Tillsätt löken efter ett tag, eftersom den
  6. tillagas fortare.
  7. Hacka eller krossa vitlöken och tillsätt den. Eller tillsätt en hel vitlöksklyfta och plocka upp den efter ett tag när du tycker att den har gett nog med smak.
  8. Koka upp pastavatten.
  9. Låt alla grönsaker bli mjuka. Rör om ofta och fyll på med olivolja om det ser torrt ut.
  10. Tillsätt sedan köttfärs och hacka sönder den med stekspaden.
  11. Smaka av köttfärsen, salta och peppra
  12. ordentligt. Köttfärs behöver mycket salt.
  13. Tillsätt tomatpuré och lite av kokvattnet och rör om.
  14. Tillsätt ett par lagerblad.
  15. Koka pastan tills den är precis färdig. Tänk på att en del pastavatten ska användas i såsen.
  16. Häll pastavatten i såsen och slunga runt. Börja med ett par slevar. Har du haft i för mycket kan du bara öka värmen så kokar såsen ner.
  17. Lyft över pastan i såsen och slunga runt så att allt blandas. Kör i lite pastavatten pö om pö. Mantecare!
  18. Hacka persilja samt basilika och strö över.
  19. Strö över parmesan och slunga runt i pannan. Behövs pastavatten så ha i lite och slunga runt mer.
  20. Lägg upp på tallrikar och strö över parmesan eller pecorino. Avsluta med att ringla över en god olivolja.