Snabb butterkaka med saffran och valnötter

koket.se
Snabb butterkaka med saffran och valnötter
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Snabb butterkaka med saffran och valnötter

15 ingredienser

En snabbakad variant på butterkaka som inte behöver jäsa. Fyllningen med valnötter gör kakan extra saftig.
Tips! Valnötterna går bra att byta mot andra valfria nötter.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

Kaka

  • 2 förp saffran (à 0,5 g)
  • 1 msk cognac
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 8 dl vetemjöl (ca 500 g)
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 2,5 dl mjölk (3 %)

Fyllning

  • 200 g valnötter
  • 100 g florsocker
  • 1 ägg
  • ca 1-2 msk vatten (eller mer för önskad konsistens)

Övrigt

  • 1 ägg, till pensling
  • pärlsocker
  • valnötter, lätt krossade för garnering

Gör så här

Valnötsmassa

  1. Lägg valnötterna i en matberedare och mixa tills de är finfördelade.
  2. Blanda i florsockret och det hela ägget. Tillsätt vatten, lite i taget, och mixa tills massan är jämn och formbar.
  3. Om massan är för torr, tillsätt mer vatten. Om den är för lös, tillsätt mer florsocker.

Kaka

  1. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft).
  2. Lös upp saffranet i konjaken och låt stå.
  3. Vispa det rumsvarma smöret och strösockret vitt och luftigt.
  4. I en separat skål, blanda vetemjöl, bakpulver, salt och saffran blandat med konjak.
  5. Tillsätt den vispade smörblandningen till de torra ingredienserna och arbeta ihop till en grynig massa.
  6. Häll i mjölken och knåda till en smidig deg i en hushållsassistent.
  7. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en stor rektangel.
  8. Bred ut valnötsmassan jämnt över degen och strö över lite salt.
  9. Rulla ihop degen från långsidan så att du får en rulle. Skär "stubbar" av rullen.
  10. Lägg bitarna i en smord form (24 cm i diameter).
  11. Pensla med ett uppvispat ägg.Strö över pärlsocker och krossade valnötter.
  12. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter tills kakan är gyllene.