Snabb fiskgryta smaksatt med apelsin, saffran och chili samt aioli

Snabb fiskgryta smaksatt med apelsin, saffran och chili samt aioli
Foto: Mattias Larsson
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Snabb fiskgryta smaksatt med apelsin, saffran och chili samt aioli

23 ingredienser

30 m

En saffransdoftande fiskgryta med fänkål, apelsin och vitt vin. Serveras med hemgjord aioli, några skivor gott rostad bröd och toppas med räkor och blåmusslor. Snabbt, lyxigt och vansinnigt gott!

Tips! Aiolin räcker till fler portioner men är svår att göra mindre av. Spara det som blir över i kylen och servera till någon annan av veckans middagar.

Ingredienser

portioner

Fiskgryta

  • 400 g valfri fiskfilé
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 chilifrukt
  • 0,5 rödlök
  • 1 morot [ca 100 g]
  • 1 paprika
  • 1 fänkål
  • 200 g potatis, kokt
  • 0,5 g saffran
  • 1 apelsin
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong (eller kycklingbuljong)
  • olivolja
  • salt

Aioli

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk citronsaft, pressad
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 äggulor
  • 0,75 dl olivolja
  • 0,75 dl olja, med neutral smak
  • salt

Servering

  • ett par skivor gott rostat bröd
  • ev lite räkor och blåmusslor, till topping

Gör så här

  1. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och klyfta rödlök och skala och skiva moroten. Dela fänkålen, skär bort roten och skär den i 2 centimeters bitar. Kärna ur och skär paprikan i bitar och skiva potatisen.
  2. Fräs vitlöken och chilin tillsammans med grönsakerna ett par minuter med olja och saffran i en vid kastrull på hög temperatur. Häll på vitt vin och buljongen. Finriv ner det yttersta skalet av apelsinen och pressa i juicen. Koka upp och låt det koka sakta ca 5-10 minuter. Tärna fiskfilén i cm stora bitar och lägg ner i grytan, koka sakta ett par minuter och smaka av med salt.
  3. Finhacka vitlöken till aiolin och lägg den i en bunke tillsammans med äggula, citronjuice, senap och en nypa salt. Tillsätt oljan sakta under stunder vispning till en fin och krämig aioli. Smaka av om mer salt behövs.
  4. Känns aiolin för tunn så tillsätt mer olja och känns den aningens för tjock så späd med ett par droppar vatten.
  5. Servera grytan med aiolin, några skivor rostat bröd och toppa med räkor och blåmusslor om så önskas.