Coq au vin är en klassisk fransk gryta som vanligtvis görs på hel kyckling, här gör Stefan en betydligt snabbare och enklare variant med kycklinglårfilé - och det blir minst lika gott!
Se Stefan Ekengren laga receptet
Ingredienser
600 g kycklinglårfilé, skuret i grova bitar
2 morötter
2 gula lökar
1 purjolök
200 g champinjoner, delade
2 msk tomatpuré
4 dl rött vin
200 g bacon, skuret i grova bitar
3 dl kycklingfond (använd koncentrerad på flaska + vatten)
2 klyftor vitlök, skalade
50 g smör, att bryna kycklingen i
2 msk vetemjöl
1 dl rapsolja
Pressad potatis
900 g fast potatis, skalad
3 tsk salt
50 g smör
flingsalt
svartpeppar, nymalen
rapsolja, till stekning
Gör så här
Skär kycklingen i grova bitar. Lägg åt sidan medan du fortsätter med grönsakerna.
Skala och skär morötter och gul lök i bitar. Ansa och skär purjolöken i grova bitar. Dela champinjonerna.
Fräs grönsakerna i olja i en gryta. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med någon minut.
Tillsätt rödvin och låt koka medan du fortsätter med resten.
Strimla baconet. Stek det i olja i en stekpanna. Lyft upp det färdigstekta baconet och lägg i grytan och låt baconfettet vara kvar i pannan. Tillsätt också kycklingfond i grytan.
Bryn kycklingen i smör i stekpannan du stekte baconet i. Salta och lägg i de hela vitlöksklyftorna.
Vänd kycklingen och tillsätt mjölet, rör om lite och låt bryna någon minut. Lyft över kycklingen till grytan med grönsakerna. Låt koka ihop under lock ca 20 minuter. Smaka av.
Skala och koka potatisen precis mjuk i saltat vatten. Häll av och pressa den direkt i en serveringsskål. Toppa med klickar av smör. Strö över flingsalt och mal över svartpeppar.