Ernst Kirchsteiger tipsar om hur du på 4 enkla vis kan smaksätta din snaps. Svartvinbär, fläder, malört eller körvel- och mynta. Vilken smak väljer du?
Ingredienser
Svartvinbärsessens
10 svartvinbärsblad
vodka (eller brännvin)
fläderessens
5 fläderblommor, utan stjälkar
10 blad citronmeliss (hjärtansfröjd)
renat
Malörtsessence
0,5 dl toppar från malörtskvistar
2 msk hel kummin
renat
Körvel- och myntaessens
1 dl frökapslar från spansk körvel
10 blad marockansk mynta
renat
Gör så här
Svartvinbärsessens
Hacka vinbärsbladen och lägg dem i en liten glasburk. Fyll på med vodka/brännvin så att det täcker bladen.
Låt dra i allt mellan 2-4 veckor efter tycke och smak. Sila av essensen med en finmaskig sil. (Sila ej genom kaffefilter då en del av smakerna försvinner.) Tillsätt essensen till så mycket sprit som önskas.
Fläderessens
Hacka bladen och blommorna och lägg dem i en liten glasburk och täck med renat.
Låt dra i allt mellan 2-4 veckor efter tycke och smak. Sila av essensen med en finmaskig sil. Obs ej kaffefilter då en del av smakerna försvinner. Tillsätt essensen till så mycket sprit som önskas.
Malörtsessens
Hacka malörtsbladen. Lägg dem i en liten glasburk tillsammans med kumminfrö.
Täck med Renat. Låt dra i allt mellan 2-4 veckor efter tycke och smak. Sila av essensen med en finmaskig sil. Obs ej kaffefilter då en del av smakerna försvinner. Tillsätt essensen till så mycket sprit som önskas.
Körvel- och myntaessens
Hacka frökapslarna och myntabladen. Täck med renat Låt dra i allt mellan 2-4 veckor efter tycke och smak.
Sila av essensen med en finmaskig sil. Obs ej kaffefilter då en del av smakerna försvinner. Tillsätt essensen till så mycket sprit som önskas.Tips! Körvel- och myntaessensen kan med fördel användas i matlagning. Till t ex kyckling som smaksättare.