Snickersdessert i glas

NYHET
koket.se
Snickersdessert i glas
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Snickersdessert i glas

11 ingredienser

En oemotståndlig dessert med chokladmousse, kolasås, jordnötssmör och jordnötter samt grädde i ett glas.

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner

Kolasås

  • 2,25 dl strösocker
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1,25 dl vispgrädde, rumstempererad
  • 1 tsk flingsalt

Chokladmousse

  • 200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
  • 4 äggulor
  • 5 dl vispgrädde

Garnering

  • 1 dl jordnötssmör
  • 1 dl salta jordnötter
  • 50 g mörk choklad (55%)
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

Kolasås

  1. Smält strösockret på låg temperatur i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då. Sockret
  2. ska smälta helt och hållet, det ska inte finnas några klumpar kvar och ha fått en fin gyllenbrun färg.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och klicka ner lite smör i taget samtidigt som du rör om kraftigt hela
  4. tiden.
  5. Häll ner vispgrädde i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att röra om hela tiden. Skär sig
  6. såsen här så är det ingen fara, det löser sig sen när du kokar upp den.
  7. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen koka upp till 107 grader.
  8. Ta bort kastrullen från plattan igen och rör ner flingsalt.
  9. Häll upp kolasåsen i en värmetålig burk, gärna av glas.
  10. Låt såsen svalna och tjockna i rumstemperatur. Den håller längre om du förvarar den i kylskåpet
  11. men då blir den inte så rinnig i konsistensen och behöver värmas upp innan användning.

Chokladmousse

  1. Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält
  2. chokladen över ett vattenbad.
  3. Låt chokladen svalna lite innan du blandar ner en äggula i taget. Rör om mellan varje äggula. Du
  4. kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare. Vispa grädden till mjuka toppar i en
  5. bunke med elvisp.
  6. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till
  7. en jämn smet.
  8. Häll upp moussen i glasen. Låt moussen stelna i kylskåpet minst 1-2h innan servering.
  9. Toppa med vispad grädde, jordnötssmör, hackade jordnötter och hackad choklad.