Snöägg med vaniljsås

Magnus Johansson

Snöägg med vaniljsås

12 ingredienser

30 m

"De här festliga snöäggen är en av världens med kända desserter. Vill man inte koka dem i vaniljmjölk så prova att tillaga dem i mikron i ca 5 sekunder på full effekt." /Magnus Johansson

Ingredienser

portioner
  • 180 g äggvita [ca 4,5 st]
  • 10 g citronsaft [ca 1 msk]
  • 50 g strösocker [ca 3 msk]
  • 200 g strösocker [ca 2,25 dl]
  • 500 g mjölk [ca 5 dl]
  • 0,5 vaniljstång

Karamell

  • 250 g strösocker [ca 3 dl]
  • 10 g citronsaft [ca 1 msk]
  • 1 dl vatten

Servering

  • 0,5 l vaniljsås
  • 100 g blandade bär, färska [ca 2 dl]
  • 50 g rostade mandlar, hyvlad [ca 1 dl]

Gör så här

  1. Vispa äggvita, citronsaft och 50 g socker tills vitan börjar lyfta.
  2. Tillsätt resterande mängd socker och fortsätt vispa tills du har en krämig och fast maräng.
  3. Spritsa upp marängen som ägg på ett bakplåtspapper.
  4. Sjud upp mjölk och vaniljstång.
  5. Lägg i marängäggen i den sjudande mjölken. Äggvitan ska koagulera och de ska kännas fasta i konsistensen.
  6. Tag upp äggen med hjälp av en hålslev.

Karamell

  1. Mät upp socker, citronsaft och vatten i en kastrull och koka karamellen till 180 grader.
  2. Sätt ner kastrullen i ett vattenbad så koket avstannar, låt stå kvar i ca 1 minut.

Servering

  1. Häll upp vaniljsås i djupa tallrikar och lägg 2 ägg i varje tallrik.
  2. Ringla den kokta karamellen över snöäggen samt dekorera med bär och mandel.