Sockerkaka, grundrecept

POPULÄRT
Sockerkaka
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Sockerkaka, grundrecept

7 ingredienser

ca 40 m

Sockerkaka är det enklaste och det allra, allra godaste till kaffet. Vaniljsockret kan ersättas med rivet citronskal.

Tips: Vill du göra en tigerkaka tar du bort en tredjedel av smeten. Häll de första två tredjedelarna i formen. Smaksätt den sista tredjedelen med 1 msk kakaopulver. Rör ner den med en gaffel så blir kakan vackert strimmig.

Ingredienser

portioner
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk

Till formen:

  • matfett och ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa sockerkaksformen. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  2. Smält smöret och häll i mjölken, så att allt blir ljummet. Häll mjölkblandningen i sockerblandningen och rör om. Vispa ner mjölblandningen i smeten och häll den i formen.
  3. Grädda din sockerkaka i 175 graders ugn i 28-30 minuter. Känn med en sticka om den är klar. Är stickan helt torr är sockerkakan klar.