Sockerkaka med brynt smör

koket.se
Sockerkaka med brynt smör
Foto: Lennart Weibull
Sofia Nilsson
Sofia Nilsson

Sockerkaka med brynt smör

Av: Sofia Nilsson

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

1 h

"I den här somriga versionen av kakan som älskats i generationer väntar en knäckig ton av brynt smör. Serverad med söta jordgubbar och lättvispad grädde blir den extra festlig." /Sofia Nilsson

Receptet är hämtat ur boken "Allt gott - Fyra säsonger av måltider att minnas"
Allt gott Fyra säsonger av måltider att minnas Ceena Atelier

Receptet är hämtat ur boken "Allt gott - Fyra säsonger av måltider att minnas"

Cena Atelier, Natur & Kultur

Läs mer

Se Sofia Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg, rumsvarma (stora)
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl standardmjölk

Servering

  • färska jordgubbar
  • grädde, lättvispad

Gör så här

  1. Bryn smöret i en kastrull.
  2. Häll smöret i en bunke och låt svalna helt.
  3. Sätt ugnen på 175 grader över och undervärme.
  4. Vispa det brynta smöret med socker poröst.
  5. Vispa sedan ner ett ägg i taget.
  6. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke och sikta ner i äggsmeten. Rör ihop till en slät smet.
  7. Tillsätt mjölken och rör ihop.
  8. Häll smeten i en smord sockerkaksform.
  9. Grädda mitt i ugnen 35–40 minuter, känn med sticka så att kakan är klar.
  10. Låt kakan vila i formen 5–10 minuter och stjälp sedan upp den.

Servering

  1. Servera kakan med jordgubbar och grädde.