En saftig sockerkaka med citronsmak är alltid populärt till fikat. Dekorera med chokladglasyr och ätbara blommor så blir det en fröjd för både ögat och gommen.
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj en sockerkaksform, som rymmer ca. 2 liter, med rumstempererat smör och mjöla. Skaka bort överskott av mjöl och ställ formen åt sidan.
Smält smöret i en kastrull på spisen. Häll mjölk, citronsaft och skal samt vallmofröna över smöret och blanda lätt. Ställ åt sidan.
Sikta vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en stor skål. Ställ åt sidan.
Vispa ägg och strösocker vit och poröst. Vänd mjölet i äggsmeten, använd en slickepott och blanda till en jämntjock smet.
Häll i vätskan och blanda försiktigt till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedersta delen av ugnen ca. 30 minuter eller känn med en provsticka så att kakan är torr i mitten.
Låt kakan vila i formen i 10 minuter innan du stjälper upp den på ett serveringsfat och låter den kallna helt. Förvaras väl inplastad i kylskåpet.
Glasyr och garnering
Värm grädde till glasyren i en kastrull på spisen innan servering. Lägg i chokladen och rör om tills all choklad har smält. Ta av kastrullen från plattan och låt glasyren svalna något så att den tjocknar. Ringla glasyr över den avsvalnade kakan och ös på med önskad garnering.