Sockerkringlor - Frida Skattbergs recept

Sockerkringlor - Frida Skattbergs recept
Foto: Helén Pe
Frida Skattberg porträtt
Frida Skattberg porträtt

Sockerkringlor - Frida Skattbergs recept

12 ingredienser

2 h 30 min

Dessa bullar är barndom för mig. När jag var liten så fanns de överallt, vilket de tyvärr inte gör idag. Så för att vara säker på att du får en sockerkringla eller två rekommenderar jag dig att baka dem själv. På så vis blir de också allra godast.

Ingredienser

portioner

Bulldeg

  • 5 dl mjölk, rumsvarm (3 %)
  • 50 g jäst
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vaniljsocker
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 14 dl vetemjöl special

Garnering

  • 1 ägg
  • 100 g smör
  • 3 dl strösocker

Gör så här

  1. Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen på låg hastighet i 10 minuter.
  2. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den sedan i 30 jämnstora delar. Rulla ut varje degbit så att de blir cirka 20 cm långa. Forma till kringlor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  3. Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 1 ½ timme. Sätt ugnen på 225 grader när 20 minuter återstår av jästiden.
  4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem sedan mitt i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en fin gyllene färg. Ta ut och låt svalna en aning på galler.
  5. Smält smöret och häll upp socker i ett djupt fat. Pensla bullarna med smör och doppa dem sedan i sockret.

Tips! Veganskt / Uteslut ägg i degen, och använd växtbaserade mejerier. Förvaring / I burk med tättslutande lock. Håller tre dygn i skafferi eller tre månader i frys.