Sojabakad röding med vitvinssås och potatis

NYHET
Sojabakad röding med vitvinssås och potatis
Foto: Lennart Weibull
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Sojabakad röding med vitvinssås och potatis

21 ingredienser

45 min

En svensk klassiker som flörtar med asiatiska smaker. Passar perfekt att servera till champagne eller valfritt bubbel. En svårslagen kombination!

Ingredienser

portioner
  • 4 rödingfiléer, à ca 180 g
  • 1 msk neutral rapsolja
  • 2 msk japansk soja

Vitvinssås

  • 4 dl vitt vin
  • 1 schalottenlök, tunt skivad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 msk kycklingfond (koncentrerad på flaska)
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 2 msk vatten
  • 4 msk färsk ingefära, riven och pressad genom en sil för att få fram saften
  • 1 knippe gräslök, finhackad
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Grönsaker

  • 6 gröna sparrisar
  • 7 cm rättika
  • 0,5 silverlök
  • 1 citron, saften (liten)
  • 2 tsk olivolja

Till servering

  • 50 g regnbågsrom
  • mandelpotatis, kokt (eller annan pressad potatis)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader, varmluftsfunktion.
  2. Skiva sparrisen tunt på diagonalen. Hyvla rättikan och silverlöken riktigt tunt, gärna med mandolin. Lägg alltsammans i iskallt vatten medan du förbereder resten.
  3. Koka vinet med löken tills det har reducerat till hälften. Sila bort löken och koka upp vinet igen.
  4. Tillsätt grädde, crème fraiche samt fond och låt koka ihop i 5 minuter.
  5. Blanda majsstärkelse och vatten, häll ner i såsen och låt det hela få ett uppkok. Dra av såsen från värmen, tillsätt den pressade ingefärssaften
  6. och gräslöken. Smaka av med salt och peppar.
  7. Medan vinet reducerar, lägg rödingen i en oljad ugnsform med skinnsidan nedåt. Pensla sidan utan skinn med soja. Tillaga i ugnen tills fisken når 42 grader, det tar cirka 10 minuter.
  8. Lägg grönsakerna i en sil för att rinna av. Ringla över citronsaft, droppa på olja och blanda runt.
  9. Vänd på rödingen och dra försiktigt bort skinnet. Vänd igen och lägg upp på tallrikar tillsammans med såsen och de syrliga grönsakerna.
  10. Toppa rödingen med regnbågsrom och servera med potatisen.

Tips! Om du inte hittar rättika och det inte är säsong för sparris kan du byt ut det mot fänkål och gurka. Fräscht, krispigt och gott!