Niclas vinnarrätt från finalen i Efter stängning 2021 som tog honom hela vägen till att få ta över Markus krog för en kväll.
Ingredienser
8 pilgrimsmusslor
8 vita sparrisar
10 gröna sparrisar
2 limefrukter
4 msk japansk soja
1 salladslök
0,5 röd chilifrukt, mild
2 tsk sesamolja
6 msk honung
1 kruka färsk koriander
olja, till stekning
smör, till stekning
salt
peppar
Tempura
1 dl majsstärkelse
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk bakpulver
0,75 dl kolsyrat vatten
olja, till fritering
Majonnäs
1 limefrukt
1 ägg
2 dl rapsolja
1 msk dijonsenap
salt
vitpeppar
Gör så här
Sparris och musslor
Skala och stek den vita sparrisen på medelvärme med soja, limesaft, chili, sesam och honung tills den är klar, ca 15-20 minuter.
Doppa den gröna sparrisen i tempuran och fritera den tills den är frasig, ca 4-5 minuter.
Lyft upp den vita sparrisen från pannan och tillsätt lite smör och tunt skivad salladslök, detta blir en fin sås.
Marinera 2 hyvlade gröna sparrisar i saft från lime, koriander och lite salt i ca 2 minuter (obs precis innan servering).
Nu är det dags att servera, lägg upp 2 av varje sparris och pilgrimsmusslor samt lite örtsallad och majonnäs.
Tempura
Blanda alla ingredienserna försiktigt (viktigt) till en ganska tjock smet, det gör inget om det är lite klumpar men på så sätt får du en frasighet vid friteringen.
Majonnäs
Blanda ägget med saft från 1/2 lime och senap, mixa med stavmixer, häll sedan i olja i omgångar och mixa vidare tills den blivit tjock, smaka av med limezest, salt och peppar.