Solbullar med rabarber

koket.se
Solbullar med rabarber
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Solbullar med rabarber

21 ingredienser

3 h

Mjuk kardemummabulle fylld med len vaniljkräm toppad med pocherad rabarber. Kan bli godaste bullen du någonsin bakat.

logo
Tea Malmegård 2016

Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser

portioner22 - 24 stycken

Deg

  • ca 700 g vetemjöl [11 2/3 dl]
  • 15 g kardemummakärnor, gärna nystött [1 ½ msk]
  • 120 g strösocker [1 1/3 dl]
  • 25 g jäst [1/2 paket]
  • 500 g mjölk, rumstempererad [5 dl]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 110 g smör, rumstempererat
  • 5 g salt [1 tsk]

Vaniljkräm

  • 0,5 vaniljstång
  • 500 g mjölk [5 dl]
  • 100 g strösocker [1 ¼ dl]
  • 40 g majsstärkelse [3 msk]
  • 80 g äggula [5–6 st]
  • 30 g smör, tärnat [2 msk]

Pocherad rabarber

  • 4 stjälkar rabarber (ca 100 g skalad)
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl rörsocker
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl vitt vin

Till pensling

  • 100 g smör
  • 4 dl strösocker

Gör så här

Deg

  1. Smula ner jästen i mjölken.
  2. Knäck ner ägget och blanda ordentligt.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och häll sedan ner i degvätskan.
  4. Arbeta samman med en träsked först och sedan för hand och låt stå i 5 minuter.
  5. Tillsätt smöret och arbeta ihop degen för hand tills den är slät och fin, ca 5 minuter.
  6. Lägg tillbaka degen i bunken och täck med duk. Vila degen i kylen i 60 minuter.
  7. Väg upp bitar à 60 g. Rulla dem runda och lägg på en plåt med bakplåtspapper med ordentligt mellanrum.
  8. Låt jäsa ca 90 minuter eller till dubbel storlek. Gör under tiden vaniljkrämen.

Vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna från ena halvan och lägg ner frön och stång med mjölk i en kastrull.
  2. Tillsätt hälften av sockret i kastrullen och låt kokat upp.
  3. Rör ihop resterande socker först med majsstärkelsen och sen med äggulor, det ska bli helt jämnt utan klumpar.
  4. Häll den varma vaniljmjölken över äggulorna under konstant omrörning.
  5. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och sjud i ca 3 minuter på medelhög värme under konstant omrörning tills du har en len kräm.
  6. Ta bort kastrullen från värmen och häll krämen i en ren bunke. Tillsätt smöret och rör tills det smält i krämen.
  7. Passera genom en sil och täck med plastfilm. Se till att plasten ligger direkt mot vaniljkrämens yta. Låt svalna i kylen.
  8. Rör runt till en jämn konsistens och fyll på spritspåse.

Pocherad rabarber

  1. Skala och skiva rabarbern i bitar om ca 2-3 cm. Koka upp resterande ingredienser tillsammans med skalet, låt sjuda på låg värme i ca 5 minuter.
  2. Tärna och lägg i rabarberbitarna i en skål, sila över lagen och låt vila i den tills de har mjuknat.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Spritsa vaniljfyllningen i bullarna.
  5. Grädda i 7-10 minuter. Låt svalna något.
  6. Pensla med smält smör. Vänd runt i strösocker.
  7. Lägg på en sked rabarber, utan lag, på bullen. Njut!

Glöm inte att matsortera rester från rabarber och ägg för en mer hållbar bakning, och njut av dina solbullar. /Köket-redaktionen