Solskensbulle

Solskensbulle
Foto: Dansukker

Solskensbulle

21 ingredienser

Solskensbullar är underbara bullar fyllda med vaniljkräm. Pensla dem med smör och doppa dem i socker så har du en utmärkt solskensfika!

Dansukker - det enda svenska strösockret.
Dansukker produkt strösocker 2kg NY 2024

Dansukker - det enda svenska strösockret.

Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.

Läs mer

Ingredienser

Vaniljkräm

  • 0,5 vaniljstång
  • 2,5 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 0,5 dl Dansukker Svenskt Strösocker
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 25 g smör, rumstempererat

Vetedeg

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk, rumstempererat
  • 1,5 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
  • 2 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 13-15 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt

Pensling

  • ägg, uppvispat
  • vatten
  • salt

Smaksatt socker

  • Dansukker Svenskt Strösocker
  • bärpulver

Garnering

  • smör, smält
  • Dansukker Svenskt Strösocker (eller smaksatt socker)

Gör så här

Vaniljkräm

  1. Skrapa ur en vaniljstång och koka upp med mjölk. Ta sedan upp vaniljstången.
  2. Vispa äggula, socker, vaniljsocker och majsstärkelse poröst. Häll mjölken över äggsmeten under vispning.
  3. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning.
  4. Lyft bort kastrullen från plattan när krämen tjocknat och tillsätt därefter lite smör i taget under vispning.
  5. Sila vaniljkrämen genom en finmaskig sil, plasta skålen och ställ i kylen.

Vetedeg

  1. Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt sirap, kardemumma, smör och nästan allt mjöl. Arbeta degen blank och smidig.
  3. Tillsätt salt och ytterligare mjöl om det behövs. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter.
  4. Låt jäsa under bakduk cirka 20-30 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela till bitar på ca 40 gram var. Det blir ca 40 stycken. Rulla till bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Tryck ett mjölat finger i mitten av varje bulle och tryck till bullen lätt så att den plattas till lite. Låt jäsa under duk 2 timmar.

Pensling

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Pensla bullarna med ägg uppvispat med lite vatten och salt.
  3. Fyll en spritspåse med vaniljkräm och spritsa vaniljkräm i mitten av varje bulle.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

Smaksatt socker

  1. Blanda socker med valfritt bärpulver efter egen smak.

Garnering

  1. Smält smör och pensla bullarna, doppa sedan kanterna i socker, eller smaksatt socker.
TIPS!
Fler tips!
Saftiga kardemummabullar

Fler tips!

Här hittar du fler ljuvliga baktips från Dansukker

Läs mer