Som tum – grön papayasallad

Som tum – grön papayasallad_01
Foto: Lennart Weibull
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Som tum – grön papayasallad

9 ingredienser

30 m

”Jag brukar variera vad jag har i salladen. I kylen har jag alltid typ morötter och kål som är jättegott istället för papaya – och ofta mer lokalt odlade. Tunt strimlad kålrot och rättika är också gott. Long beans ersätter jag enkelt med haricot verts eller andra gröna bönor i säsong.” /Tove Nilsson

Ingredienser

portioner
  • 300 g morot
  • 3 msk limefrukt, saft, färskpressad
  • 4 msk fisksås
  • 3 msk palmsocker (eller råsocker)
  • 3 klyftor thaivitlök, eller 1 vanlig klyfta
  • 1-4 thaichili, små färska och skivade
  • 2 longbeans, i 5 cm stora bitar [eller 10 gröna bönor]
  • 6 körsbärstomater, halverade
  • ev 0,5 dl jordnötter, rostade

Gör så här

  1. Skala morötterna och strimla dem tunt på mandolin, eller med en juliennestrimlare.
  2. Blanda limesaft, fisksås och socker till en dressing. Rör tills sockret smälter.
  3. Mortla vitlök och önskad mängd chili. Ju mer de mortlas, desto starkare kommer salladen bli – välj styrka själv.
  4. Tillsätt bönor och fortsätt mortla så de blir lite mjuka.
  5. Tillsätt morötter och mortla runt. Använd en sked för att röra runt samtidigt som du mortlar, annars blir det svårt när det blir mycket i morteln.
  6. Tillsätt tomater och dressing. Mortla runt. Smaka av sälta och syra och tillsätt fisksås eller limesaft om det behövs.
  7. Vänd ner rostade jordnötter, det är valfritt. Ibland är det jordnötter i och ibland inte. Jag gillar både och.
  8. Servera direkt!