Blanda mjöl, bakpulver, salt och peppar i en bunke.
Tillsätt olivoljan, äggen och mjölken och arbeta upp till en smidig deg. Knåda inte degen för länge då den lätt blir seg vid överarbetning.
Kavla ut på mjölat bakbord och stansa ut rundlar i önskad storlek. Lägg dessa åt sidan medan du gör fyllningarna.
Köttfyllning
Finhacka libbstickan, den har en stark smak så använd ej för mkt.
Kärna ur paprikan och tärna den i små fina tärningar.
Dela oliverna mitt i tu och hacka upp tomaterna.
Hacka löken. Krossa vitlöken och strö över salt. Hacka därefter blandningen för att få ut det mesta av smaken.
Skär korven samt fetaosten i små tärningar.
Fräs löken i en panna med smör. Tillsätt korven och stek tills fin färg.
Tillsätt de hackade grönsakerna, låt steka tills de mjuknat och tillsätt sist vitlökssaltet och fetaosten.
Svamp och spenatfyllning
Dela champinjonerna i 4 delar.
Krossa vitlöken med sidan av kniven och strö salt över innan du hackar dem.
Hacka löken och dela på mangolden/spenaten om den är stor.
Fräs löken i en panna med olivolja tills den mjuknat.
Tillsätt champinjonerna och mangolden/spenaten.
Låt steka en stund tills de släppt lite vatten. Lägg därefter i vitlökssaltet.
Rör ned portvinet, grönsaksbuljongen och crème fraichen i pannan och koka ihop någon minut.
Laxfyllning
Grovhacka äggen och tärna laxfiléerna i små kuber.
Skär gräslöken fint. Smält sardellerna i en het stekpanna med smör.
Tillsätt laxen tills de fått fin stekyta. Blanda sedan ner det hackade ägget innan du tillsätter crème fraiche och vit balsamvinäger.
Låt koka ihop 1-2 minuter innan du tillsätter gräslöken, salt och peppar efter smak. Rör om ordentligt.
Piroger
Fyll degrundlarna med fyllning och pensla kanterna med vispat ägg för att lätt kunna sammanfoga till små knyten.
Vik över kanten och tryck till med fingrarna så att kanten är tät. Vik över hörnet in mot pirogen. Nyp ut lite mer deg av kanten och vik över den in mot pirogen och så vidare tills hela kanten fått en fint flätad inslutning.
Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen på 200⁰ i 10-15 min tills pirogerna fått en fin gyllenbrun färg.
Servera med en fräsch sommarsallad eller bara som de är, direkt i handen, på en picknickfilt.