Empanadas på tre olika sätt

Empanadas på tre olika sätt
Foto: Tv4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Empanadas på tre olika sätt

35 ingredienser

Ernst Kirchsteigers piroger är perfekt picknickmat som är både goda och enkla att äta. Receptet ger 18-20 piroger.

Ingredienser

portioner

Deg

  • 10 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • vitpeppar (efter smak)
  • 3 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1,5 dl olivolja

Köttfyllning

  • 2 blad libbsticka
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 100 g kalamataoliver
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm flingsalt
  • 2 tomater
  • 200 g kryddig korv
  • 150 g fetaost

Svamp och spenatfyllning

  • 15 champinjoner
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm flingsalt
  • 1 gul lök (liten)
  • olivolja, till stekning
  • 200 g färsk spenat (eller mangold)
  • 1 dl portvin
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl crème fraîche

laxfyllning

  • 3 ägg, hårdkokta
  • 3 bitar laxfilé
  • 1 knippe gräslök
  • 4 sardellfiléer
  • smör, till stekning
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 2 dl crème fraîche
  • salt
  • peppar

Gör så här

Deg

  1. Sätt ugnen på 200⁰.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, salt och peppar i en bunke.
  3. Tillsätt olivoljan, äggen och mjölken och arbeta upp till en smidig deg. Knåda inte degen för länge då den lätt blir seg vid överarbetning.
  4. Kavla ut på mjölat bakbord och stansa ut rundlar i önskad storlek. Lägg dessa åt sidan medan du gör fyllningarna.

Köttfyllning

  1. Finhacka libbstickan, den har en stark smak så använd ej för mkt.
  2. Kärna ur paprikan och tärna den i små fina tärningar.
  3. Dela oliverna mitt i tu och hacka upp tomaterna.
  4. Hacka löken. Krossa vitlöken och strö över salt. Hacka därefter blandningen för att få ut det mesta av smaken.
  5. Skär korven samt fetaosten i små tärningar.
  6. Fräs löken i en panna med smör. Tillsätt korven och stek tills fin färg.
  7. Tillsätt de hackade grönsakerna, låt steka tills de mjuknat och tillsätt sist vitlökssaltet och fetaosten.

Svamp och spenatfyllning

  1. Dela champinjonerna i 4 delar.
  2. Krossa vitlöken med sidan av kniven och strö salt över innan du hackar dem.
  3. Hacka löken och dela på mangolden/spenaten om den är stor.
  4. Fräs löken i en panna med olivolja tills den mjuknat.
  5. Tillsätt champinjonerna och mangolden/spenaten.
  6. Låt steka en stund tills de släppt lite vatten. Lägg därefter i vitlökssaltet.
  7. Rör ned portvinet, grönsaksbuljongen och crème fraichen i pannan och koka ihop någon minut.

Laxfyllning

  1. Grovhacka äggen och tärna laxfiléerna i små kuber.
  2. Skär gräslöken fint. Smält sardellerna i en het stekpanna med smör.
  3. Tillsätt laxen tills de fått fin stekyta. Blanda sedan ner det hackade ägget innan du tillsätter crème fraiche och vit balsamvinäger.
  4. Låt koka ihop 1-2 minuter innan du tillsätter gräslöken, salt och peppar efter smak. Rör om ordentligt.

Piroger

  1. Fyll degrundlarna med fyllning och pensla kanterna med vispat ägg för att lätt kunna sammanfoga till små knyten.
  2. Vik över kanten och tryck till med fingrarna så att kanten är tät. Vik över hörnet in mot pirogen. Nyp ut lite mer deg av kanten och vik över den in mot pirogen och så vidare tills hela kanten fått en fint flätad inslutning.
  3. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen på 200⁰ i 10-15 min tills pirogerna fått en fin gyllenbrun färg.
  4. Servera med en fräsch sommarsallad eller bara som de är, direkt i handen, på en picknickfilt.