Färskosttårta med flädergelé, färska bär och grädde

färskosttårta med flädergelé, färska bär och grädde
Foto: TV4/Alexander Kvist
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Färskosttårta med flädergelé, färska bär och grädde

14 ingredienser

ca 1 h

Cheesecake gjord på kesella toppas med flädergelé. Botten gjord på mördeg.

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Mördeg

  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g smör, rumstempererat i tärningar
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl sötmandel

Fyllning

  • 500 g kvarg
  • 3,5 dl florsocker
  • 3 äggulor
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 1 citron, rivet skal av (ekologisk)
  • 3 äggvitor

Flädergelé

  • 3 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 3 gelatinblad

Gör så här

Tårtbotten

  1. Finfördela mandeln i matberedare#.
  2. Ha i tärnat smör, vetemjöl, socker, 1 äggula och salt.
  3. Kör i matberedare tills degen "klumpar" sig lite grann, då är den färdig.
  4. Klä en springform med degen och låt kanten upp i formen vara ca 3-4 cm hög.
  5. Förgrädda i ca 10 min i 175 grader.

Fyllning

  1. Lägg kesellan i en skål och tillsätt florsockret, 3 äggulor och det rivna citronskalet, rör ihop.
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i kesellablandningen.
  3. Fyll pajskalet med blandningen.
  4. Häll i fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i ugn 175 grader i ca 50 min tills fyllningen fått en gyllene färg.

Flädergelé

  1. Blötlägg gelatinbladen i vatten i ca 10 min.
  2. Värm saften i en kastrull (ska ej koka).
  3. Lägg i gelatinbladen och rör runt tills de smält.
  4. Häll gelen över den avsvalnade tårtan och ställ i kylskåp tills servering.

Servering

  1. Garnera med färska bär av valfri sort och lättvispad grädde.