Sommarbakelse med lemon curd, vaniljgrädde och jordgubbar

POPULÄRT
Sommarbakelse med lemon curd, vaniljgrädde och jordgubbar
Foto: TV4
Madeleine Appelgren
Madeleine Appelgren

Sommarbakelse med lemon curd, vaniljgrädde och jordgubbar

18 ingredienser

Gräddbakelse med vaniljbotten, lemon curd, jordgubbar och lime.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner stycken

Botten

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 50 g strösocker [0,5 dl]
  • 50 g vetemjöl [0,83 dl]
  • 1 ägg
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 0,25 tsk bikarbonat
  • 0,25 tsk bakpulver
  • 0,5 msk mjölk
  • 0,5 limefrukt, skalet

lemon curd

  • 0,5 citron, skal och saft
  • 0,5 ägg
  • 31,5 g strösocker [0,35 dl]
  • 26 g smör

grädde

  • 200 g vispgrädde [2 dl]
  • 1 tsk vaniljsocker

Dekoration

  • 10 jordgubbar
  • florsocker
  • limefrukt, skal av

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smöra lätt i en muffinsform, tre formar.
  2. Blanda de torra ingredienserna. Vispa smör och socker fluffigt och vispa sedan ner ägget. Blanda försiktigt ner de torra ingredienserna i blandningen och ha sist i mjölken.
  3. Fyll formarna till tre fjärdedelar och grädda i cirka 10-15 minuter. Beroende på ugn, de ska bli lite gyllenbruna och vara torra i mitten. Ta ut muffinsarna ur formarna för att svalna och skär sedan av toppen.

Lemon curd

  1. Låt allt utom smöret sjuda i en kastrull. Rör om till curden tjocknar. Ta då av kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt svalna.

Grädde

  1. Vispa grädden hårt och tillsätt vaniljsockret.

Montering

  1. Gröp ur muffinsen och fyll med lemon curd och skivade jordgubbar. Spritsa grädden snyggt på så man täcker fyllningen. Lägg på locket och spritsa en klick grädde på. Dekorera med en halv jordgubbe, limeskal och pudra lite florsocker över.