Jättesolskensbulle med hallon

Jättesolskensbulle med hallon
Foto: Ulrika Ekblom
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Jättesolskensbulle med hallon

11 ingredienser

Underbart god vetelängd med vaniljkräm, glasyr och färska hallon. Ger ca 24 bitar. Receptet kommer från boken Sommarens söta.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma, stött
  • 15 dl vetemjöl
  • 1,5 dl vaniljkräm
  • 2 dl färska hallon (eller frysta)
  • ägg, till pensling
  • 1 sats glasyr (florsocker + vatten)

Gör så här

  1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölken och värm tills blandningen blir fingervarm, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll ner lite av mjölkblandningen och vispa tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av mjölkblandningen och salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den
  3. blir blank och smidig. Låt jäsa i bunken i cirka 40 minuter under bakduk.
  4. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den i några minuter. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Dela degen i två delar och tryck ut dem till cirka 2 cm tjocka rundlar på varsin plåt, smord eller med bakplåtspapper.
  5. Värm ugnen till 200 grader.
  6. Bred ut vaniljkrämen på rundlarna men lämna cirka 2 cm runt om utan kräm. Strö ut hallonen. Låt degen jäsa i ytterligare cirka 30 minuter.
  7. Pensla kanten med uppvispat ägg och grädda i cirka 20 minuter. Låt svalna och ringla sedan över glasyr.