Jordgubbssaft med vanilj

Jordgubbssaft med vanilj
Foto: Ulrika Ekblom
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Jordgubbssaft med vanilj

6 ingredienser

Systrarna Eisenmans underbart goda saft med jordgubb och vanilj.

Receptet ger ca 1 liter saft.

Ingredienser

  • 2 l jordgubbar
  • 4 dl vatten
  • 1 vaniljstång
  • 5-6 dl strösocker, per liter avrunnen saft
  • 1 krm natriumbensoat
  • 1 krm citronsyra (om man vill ha saften lite surare)

Gör så här

  1. Lägg jordgubbar och vatten i en tjockbottnad kastrull.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i
  3. kastrullen. Lägg även i stången. Koka upp och låt sjuda
  4. i ca 10 minuter.
  5. Mosa jordgubbarna med en gaffel. Låt dem rinna av
  6. i minst 30 minuter i en saftsil. Mät upp vätskan och
  7. räkna fram mängden socker. Blanda vätska och socker
  8. i en ren kastrull, koka upp och rör tills sockret har löst
  9. sig. Ta bort kastrullen från värmen och skumma väl.
  10. Häll lite av saften i en skål och rör i natriumbensoat
  11. och citronsyra. Häll tillbaka i resten av saften och
  12. blanda väl.
  13. Häll upp saften på varma och väl rengjorda glasflaskor. Förslut och förvara svalt.