Ruths marängkakor med syltgömma

Ruths marängkakor med syltgömma
Foto: Ulrika Ekblom
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Ruths marängkakor med syltgömma

7 ingredienser

Räcker till 15 kakor. Receptet kommer från boken Sommarens söta.

Ingredienser

portioner stycken
  • 150 g smör, kylskåpskallt
  • 2 msk strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,75 dl sylt (t ex av hallon eller jordgubbar)

maräng

  • 1 äggvita
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl mandelspån

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Kör snabbt smör, socker och mjöl i en matberedare eller nyp ihop för hand på ett bakbord – överarbeta
  2. inte degen. Låt stå i kylskåpet i cirka 30 minuter.
  3. Dela degen och rulla till två längder. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Gör en fördjupning längs mitten av längderna och fyll med sylt.
  4. Vispa äggvitan till hårt skum i en ren bunke. Tillsätt sockret och vispa till en fast maräng. Bred försiktigt ut marängen på längderna och strö över mandelspån.
  5. Grädda i 15–20 minuter eller tills marängen är gyllenbrun.
  6. Låt svalna något på plåten. Skär sedan längderna i sneda bitar och lägg över dem på ett galler för att kallna helt.