Systrarna Eisenmans äppeltårta med mandelmassa

Systrarna Eisenmans äppeltårta med mandelmassa
Foto: Ulrika Ekblom
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Systrarna Eisenmans äppeltårta med mandelmassa

12 ingredienser

Smaskig äppeltårta med mandelmassa och tjusig frosting. Receptet kommer från kokboken Sommarens söta.

Tips!
Det går att skippa frostingen om man vill göra det lite enklare för sig. Kakan är jättegod ändå!

Se fler recept från Lisa Eisenman Frisk & Monica Eisenman

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar
  • 125 g smör, smält
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1-2 äpplen
  • 1 tsk malen kanel
  • 50 g mandelmassa
  • 0,5-1 dl pistagenötter, hackade

Farinfrosting

  • 2 äggvitor
  • 1,5 dl farinsocker
  • 100 g smör, rumsvarmt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund
  2. bakform.
  3. Rör ihop smör och socker. Tillsätt äggen, ett i taget.
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i
  5. smeten. Häll smeten i formen.
  6. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda dem
  7. med kanel. Tryck försiktigt ner äppelbitarna i smeten.
  8. Riv över mandelmassan och strö över pistagenötterna.
  9. Grädda kakan i ca 40 minuter. Låt svalna.
  10. Vispa äggvitorna i en ren skål och tillsätt lite farinsocker
  11. i taget. Ställ skålen över ett varmt vatten bad och
  12. vispa tills sockret har löst sig och smeten är varm. Ställ
  13. sedan skålen över ett kallt vattenbad och fortsätt att
  14. vispa tills smeten har kallnat.
  15. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt smöret i små
  16. klickar under fortsatt vispning. Bred frostingen runt om
  17. kakan.