Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölk, socker, salt, kardemumma och ägg. Värm tills blandningen blir fingervarm, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och häll lite av mjölkblandningen över. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av mjölkblandningen och det mesta av mjölet.
Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den i några minuter. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
Värm ugnen till 250 grader. Forma degen till bollar och platta sedan till dem.
Klicka ut ca 3 tsk sylt eller någon annan fyllning och nyp ihop till runda bullar. Lägg bullarna med skarven nedåt på en bakplåt, smord eller med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Grädda bullarna i ca 8 minuter. Pensla dem direkt med smält smör och vänd dem sedan i socker. Lägg bullarna på ett galler för att kallna.