Sommarfräsch jordgubbspaj med gurka och basilika

POPULÄRT
Sommarfräsch jordgubbspaj med gurka och basilika
Foto: TV4
Fredrik Britz
Fredrik Britz

Sommarfräsch jordgubbspaj med gurka och basilika

Av: Fredrik Britz

Från: Hela Sverige bakar

16 ingredienser

Somrig paj med jordgubbar, rabarber och gurka.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Pajskal

  • 350 g vetemjöl
  • 125 g florsocker
  • 125 g smör
  • 4 äggulor
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 2 dl jordgubbar
  • 1 dl gurka
  • 1 dl rabarber
  • 1 dl rörsocker
  • 1 ägg
  • 0,5 citron
  • 2 msk potatismjöl
  • 0,5 dl färsk basilika
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör
  • överbliven mördeg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienser snabbt till en deg. Låt vila i kylen i ca 30 min.
  3. Kavla ut mördegen tunt och fodra pajformen med degen. Klä in i aluminiumfolie och lägg i någon form av tyngd exempelvis socker, ärtor eller ris. Spara mördegen som blir över.
  4. Förbaka pajskalen i ca 15 minuter i ugn.
  5. Höj värmen på ugnen till 200 grader. Kvarta jordgubbarna. Skala och kärna ur gurkan, skär sedan till kuber i ca 0,5 cm i diameter. Ta bort yttersta skalet på rabarbern och skär ca 1 cm stora bitar.
  6. Blanda jordgubbar, gurka, rabarber, rårörsocker, ägg, saften från en halv citron samt potatismjöl. Fyll pajskalet med blandningen.
  7. Kör färsk basilika och strösocker i matberedare tills det basilikan löst sig i sockret. Blanda ihop med smöret.
  8. Kavla ut mördegen till ca 20*20 cm. Bre på smöret och rulla sedan ihop degen. Skär sedan ca 0,5 cm tjocka skivor och dekorera toppen av pajen med dessa.
  9. Baka av i ugn på 200 grader i ca 15 minuter.