Citronbakad lax med currygrönsaker

Citronbakad lax med currygrönsaker
Foto: Håkan Larsson
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Citronbakad lax med currygrönsaker

10 ingredienser

Den här lättgjorda rätten med lax är ett mellanting mellan soppa och gryta, där säsongens grönsaker får fin smak av currybuljong och laxen spets av citron innan den hastigt ugnsbakas. Recept från boken Sommarkväll med mat och vin.

Håkans vintips
Ett kryddigt vitt vin med pigg syra sitter fint till fet lax och curry. den okända druvan Silvaner är en personlig favorit - prova 6762 Divino Nordheim Silvaner Kabinett Trocken (ca 90 kr)

Ingredienser

portioner
  • 1 l grönsaksbuljong, av tärning
  • 1 msk curry
  • 500 g broccoli
  • 300 g fänkål
  • 200 g champinjoner
  • 600 g laxfilé, skinn- och benfri
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, nymalen
  • 0,5 citron

Till servering

  • grekisk yoghurt 10 % (eller turkisk yoghurt)

Gör så här

  1. Skölj och ansa grönsakerna. Dela broccolin i buketter, skär fänkålen i bitar och halvera champinjonerna om de är stora.
  2. Skär laxen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg på folieklädd plåt med lite olja. Salta, peppra och pressa över lite citronsaft.
  3. Sätt ugnen på 250° grill. Koka upp buljongen med curryn. Koka fänkålen 7–8 minuter, broccolin och champinjonerna 3–4 minuter. Baka laxen högt upp i ugnen 4–5 minuter, passa så den får lagom mycket färg.
  4. Lägg upp grönsakerna i djupa tallrikar och fördela laxskivorna över. Toppa med en klick yoghurt, som ger en fin syrlig kontrast.