Pasta med citronstekt sparris och cantadousås

Pasta med citronstekt sparris och cantadousås
Foto: Håkan Larsson
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Pasta med citronstekt sparris och cantadousås

10 ingredienser

30 min

Pasta i sällskap med en nästan löjligt lättgjord men smakrik sås, och sparris som fått fin smak av citronsmör. Mycket enklare eller godare blir det knappast. Recept från Sommarkväll med mat och vin.

Håkans vintips
Vitt vin är självklart, med fin syra som matchar den smakrika såsen- och gärna en blommighet som kontrast till citronen. Det får bli en sauvignon blanc från Sydafrika: 28006 Neetlingshof Sauvignon Blanc (ca 80 kr).

Ingredienser

portioner
  • 4 port pasta (t ex tagliatelle)

Cantadousås

  • 2 dl mellangrädde
  • 125 g Cantadou (eller annan färskost med örter och vitlök)
  • salt
  • peppar

Citronsparris

  • 2 knippen grön sparris
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk citron, pressad
  • 0,5 citron, rivet skal av
  • några korn salt

Gör så här

Kavringcrunch

  1. Smula kavringen, eventuellt i matberedare. Lägg på bakpappersklädd plåt och rosta ca 10 minuter i ugnen på 200 grader.

Sås

  1. Värm grädden på medelvärme i en kastrull. Lägg i osten och låt smälta ner. Smaka av med salt och peppar.

Sparris

  1. Skölj och ansa sparrisen, dela i två delar.
  2. Blanda smöret med citronsaft och -skal, samt salt och peppar.
  3. Hetta upp en stekpanna och stek sparrisen nätt och jämnt mjuk i smöret, vänta med knopparna till sist.
  4. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Häll av i durkslag.