Sommarrulltårta med citron och mascarpone

Sommarrulltårta med citron och mascarpone
Foto: Charlie Drevstam
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Sommarrulltårta med citron och mascarpone

12 ingredienser

30 m

Den här gjorde min farmor ofta, men med grädde och mandariner på burk. När jag kom hem från skolan fick jag slicka skålen. Jag var egentligen mer intresserad av kaksmeten och grädden än själva rulltårtan! Men även jag växte upp och nu tänker jag ofta på den goda rulltårtan – lätt att göra och rolig att variera. Prova att skippa citronskalet i krämen och pudra över lite kakao i stället. /Tina

Ingredienser

portioner8 - 10 bitar
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl majsstärkelse
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen kardemumma

Citronkräm

  • 3 dl vispgrädde
  • 250 g mascarpone
  • 1,5 dl citroncurd
  • 1 citron, skal och saft

Servering

  • valfria bär (t ex blåbär, hallon, jordgubbar, smultron, hjortron)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, maizena, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma. Sikta ner det i äggblandningen och vänd ihop till en smet. Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 7 minuter.
  3. Ta ut kakan och vänd upp den (med pappret uppåt) på ett sockrat bakplåtspapper. Pensla kallt vatten på det övre pappret och lossa kakan försiktigt från pappret.
  4. Vispa grädden. Blanda mascarponen med citroncurden, citronsaften och det
  5. rivna skalet. Vänd ner i grädden. Bred ut krämen på kakan och täck med bär
  6. som trycks ner lite i krämen. Rulla ihop, skär upp och ät!