Sommarswiss med jordgubbar och vaniljglass

Sommarswiss med jordgubbar och vaniljglass
Foto: TV4
Daniel Mullern
Daniel Mullern

Sommarswiss med jordgubbar och vaniljglass

22 ingredienser

Klassisk dessert med jordgubbar, maräng och glass på nytt vis! Jordgubbarna kokas i en lag smaksatt med citron och kamomill och marängen får hetta från svartpeppar och gochugaro. Våga testa!

Receptet räcker till ca 6 personer medan glassen räcker till ca 10 personer. Den går fint att förvara i frysen och äta som den är eller med färska jordgubbar!

Ingredienser

Jordgubbslag med svartpeppar och gatkamomill

  • 200 g jordgubbar, rensade
  • 2 msk vatten
  • 1 dl strösocker
  • 10 g gatkamomill (kan uteslutas)
  • 1 msk citronsaft
  • 10 svartpepparkorn, blancherade och krossade
  • 30 g jordgubbar, semitorkade

Pepparmaräng

  • 100 g äggvita
  • 20 g strösocker
  • 160 g florsocker
  • citronsaft
  • 0,5 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 0,5 tsk gochugaru, koreansk chili

Fryst grädde

  • 2 dl vispgrädde

Vaniljglass

  • 0,5 l vispgrädde
  • 0,5 l mjölk
  • 100 g äggula
  • 150 g strösocker
  • 50 g glykos
  • 1 vaniljstång
  • 1 gelatinblad

Till servering

  • 200 g jordgubbar, i skivor

Gör så här

Jordgubbslag med svartpeppar och gatkamomill

  1. Skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med socker, vatten och gatkamomill. Låt småkoka under lock i ca 10 minuter. Sila lagen genom en finmaskig sil.
  2. Koka ner lagen till hälften och tillsätt peppar, semitorkade jordgubbar och citron.

Pepparmaräng

  1. Gnid in en rengjord bunke med citronsaft. Vispa upp äggvitan med strösockret. När det bildats en maräng så rör i florsocker.
  2. Bred ut marängen ca 3 mm tjock på silipatduk. Pudra över peppar och gochugaru. Torka i stilla ugn på 70 grader över natten. Bryt i små flak.

Fryst grädde

  1. Lättvispa grädden och frys i formar, ca 6-7 cm i diameter, grädden ska vara ca 1 cm tjock.

Vaniljglass

  1. Koka upp mjölk, grädde, glykos och urskrapad vaniljstång. Vispa upp äggula och socker.
  2. Blötlägg gelatinbladet.
  3. Vispa ner gräddmjölken i äggvispet. Häll.tillbaka allt i kastrullen Värm upp glassmeten under omrörning till 84 grader. Sila. Vispa ner gelatinblad. Kör i glassmaskin.