Den här gräddtårtan har allt du önskar - riktigt saftiga tårtbottnar, fyllning med rabarber- och jordgubbskompott och en krämig vaniljgrädde med färskost. Syra och sötma i perfekt kombination!
Lägg bakplåtspapper i botten och runt kanterna i en springform (ca 22 cm). Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa rumsvarma ägg och strösocker ordentligt vitt och pösigt med en elvisp. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Sikta gärna genom en sil så det inte är några klumpar. Riv citronzest i äggvispet och rör sedan försiktigt ner de torra ingredienserna i omgångar. Rör om till en helt slät smet.
Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 20-25 minuter. Lägg folie över formen om kakan börjar få för mycket färg, och känn med en potatissticka om den är klar. Låt svalna helt och dela sedan i tre delar.
Rabarberkompott med jordgubbar
Tvätta, skala och skiva rabarbern. Skölj och dela ner jordgubbarna i kvartar. Lägg ner rabarber och jordgubbar i en kastrull tillsammans med vatten, citronsaft och socker. Låt koka upp och puttra i ca 10 minuter, eller tills det blir en fin kompott. Låt kallna helt i kylskåp.
Färskostkräm
Vispa grädden lösvispat. Tillsätt sedan färskosten och vispa till en fast och fin kräm. Tillsätt vaniljsocker och florsocker och vänd försiktigt ner i smeten tills den är helt slät.
Montering
Lägg kompott och ett lagar färskostkräm mellan varje tårtbotten. Avsluta med att fördela resten av färskostkrämen ovanpå tårtan och längst kanterna.
Garnera med jordgubbar, några krossade maränger och citronmeliss.