Tänd grillen och lägg på kol 50/50, det vill säga att du placerar ut kol på ena halvan och låt den andra delen vara utan.
Grovhacka rabarbern och blanda ihop med socker, stjärnanis, vaniljstång och mald nejlika i en kastrull. Ställ kastrullen på grillen och låt allt koka tills det blir en bra sås.
Blanda hallonen och blåbären med socker i en separat bunke.
Grovhacka hasselnötterna och mandelmassan. Smält smör i en kastrull på grillen och blanda sedan ihop smör, nötterna och mandelmassan med sirap, farinsocker och havregryn. Rör om smuldegen så att allt blandas.
Lägg din rabarberkompott i botten på en värmetålig form, häll på hallon och blåbärsröran. Avsluta med att strö över smuldegen.
Ställ sedan på pajen på grillen och låt den grilla stå på indirekt värme i ca 20 minuter på 250 grader, den ska få en fin färg på toppen.
Smält vit och mörk choklad separat, blanda ner kesella och vaniljsocker i respektive kräm.
Blanda hallon och socker för att göra en hallonsås.