Somrig lingonbiskvi med flädersmörkräm

Somrig lingonbiskvi med flädersmörkräm
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Anna Nilsson
Anna Nilsson

Somrig lingonbiskvi med flädersmörkräm

12 ingredienser

ca 1 h

Förnya biskvin med lingon och fläder i smörkrämen och doppa i vit choklad.

Tips! Lingonpulver hittar man ofta bland de ekologiska torrvarorna i matvaruaffären.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Biskvi

  • 100 g sötmandel, skållad
  • 100 g strösocker
  • 3 msk lingonpulver
  • 2 äggvitor
  • ev 1 tsk citron, saft

Flädersmörkräm

  • 140 g smör
  • 150 g florsocker [2,5 dl]
  • 2-3 msk koncentrerad fläderblomssaft
  • 20 g färskost

Montering

  • 100 g vit bakchoklad
  • ev kokosolja
  • färska lingon, för dekoration

Gör så här

Biskvi

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Finhacka mandel i en matberedare. Tillsätt socker och lingonpulver. Tillsätt därefter äggvitor till lagom konsistens. Tillsätt ev 1 tsk citronsaft om smeten är för hård. Smeten ska bli lagom fast så att den går att spritsa på en plåt.
  3. Spritsa ut ca 12-14 runda nätta bottnar på en plåt.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 12-14 min.

Flädersmörkräm

  1. Vispa ihop ingredienserna till en fluffig smörkräm. Ställ åt sidan, gärna kallt så att krämen inte blir för lös.

Montering

  1. Bred smörkrämen på undersidan av biskvierna (den släta sidan). Forma smörkrämen lite toppig. Ställ gärna biskvierna i frysen så att smörkrämen stelnar ordentligt.
  2. Smält chokladen och tillsätt ev lite kokosfett (gör chokladen lite lösare och något mer rinnig).
  3. Doppa de kalla biskvierna så att smörkrämen täcks i choklad.
  4. Dekorera med färska lingon på toppen.